Droegen badgasten in de 19de eeuw nu echt van die streepjesbadpakken en houten zwemgordels? Was er maar een schilder die dat allemaal in beeld heeft gebracht… Ah ja, die is er natuurlijk, het is Ensor! Het wereldberoemde werk ‘De Baden van Oostende’ toont hoe het zomerse leven aan zee eraan toeging. En ja hoor, de streepjesbadpakken zijn er. Ensor was trots op zijn Oostende en Oostende is trots op haar Ensor. Daarom krijgt het stadsfestival rond de kunstenaar nog een extra zomerse toets.

Een zomerse uitnodiging voor jou

James Ensor is een vat vol inspiratie. Ons zomerprogramma rond de befaamde kunstenaar is dan ook tot de nok gevuld met (gloednieuwe) activiteiten, expo’s en events. Voor jong en oud! Heel wat expo’s gaan trouwens door in openlucht, maar ook het indoor programma krijgt nieuws. Geniet dus van de artistieke zeelucht, neem de kinderen mee voor een dagje cultureel spel, of pik nog snel een zonsondergang mee tijdens jullie romantische weekendje. Garnaalkroketje niet vergeten?

Oostende, Ensors denkbeeldige paradijs

29 juni - 27 oktober

Ons pronkstuk deze zomer is de expo ‘Oostende, Ensors denkbeeldig paradijs’ in de Venetiaanse Gaanderijen. Een indrukwekkend decor voor een verrassende tentoonstelling.

Ensor was smoor op de Noordzee. Zijn werk is doordrenkt met mysterieuze en idyllische afbeeldingen van de zee, duinen en polders waar hij oh zo vaak ging dolen. Nauwkeurigheid was minder belangrijk dan creatieve vrijheid, met vaak een dromerig resultaat. Is je trouwens al opgevallen dat veel van zijn landschappen in spiegelbeeld geschilderd zijn?

Ontdek waarom tijdens deze tentoonstelling, samengesteld door curator en Ensorautoriteit Herwig Todts. Ze nemen je mee op een meeslepende reis doorheen het leven van de meester van de zee en ‘zijn’ Oostende.

Meer info

De Intrede van Christus in Brussel

27 juni - 1 september

Blijven die streepjesbadpakken je triggeren? Hop, naar het Ensorhuis. Daar hangt een replica van ‘De Baden van Oostende’. Maar als je echt overdonderd wil worden, moet je de expo ‘De Intrede van Christus in Brussel’ bezoeken. Curator Xavier Tricot schreef een boek rond het wereldberoemde Ensorwerk en geeft je nu extra duiding via een boeiende expo.

De grote knieval gebeurt dan ook in de Blauwe kamer; daar hangt een kopie op ware grote van het wandtapijt. Geniet mee van Ensors scherpe maatschappijkritiek, in penseelstroken gegoten.

Meer info

Ensor op Theater aan Zee

31 juli - 10 augustus

Ook de podiumbeesten mogen hun flipflops aantrekken voor een dagje Theater Aan Zee. Het jaarlijks theaterfestival trekt zijn Ensorjas aan en start op 3 augustus met Wonderwaai, een vrijplaats voor kinderen en hun families op TAZ, waar alles kan, of toch veel... Paradeer mee met de fleurige Ensorstoet, in elkaar gebokst door Theater Stap en spring binnen bij de voorstellingen van het Ensorconcours in Wonderwaai en Duinenkerkje. Was de poppenkast en acrobatie wat te veel van het goede? Er zijn kinderyoga-sessies!

10 augustus opent Kursaal de deuren voor Ensor is zot / Ensor est fou. Oostends theatermaker Dries Vanhegen sprong diep in de schilderwerken, gedichten en muziek van Ensor, ontdekte er genialiteit maar evenzeer melancholie, tirades en eenzaamheid en brouwde er een verhaal vol dromen en demonen uit. Vanhegen kruipt in het vel van Ensor, terwijl Serge Feys en muzikanten een nieuwe compositie, gebaseerd op het burleske en carnavaleske in Ensors werk, voor je spelen.

Kom binnen, ga zitten, proef en geniet van de kunsten! Welkom in dé museale brasserie van het moment! Zo verwelkomt mu-zee-um VZW je in Kunstbar. Een unieke degustatie, een leerzame proeverij en gezellig onderonsje met andere kunstfanaten, van 5 tem. 7 augustus in de Romestraat. Mag het nog wat abstracter? Tijdens ‘you give it a blow and it is gone’ nodigt Beeldend kunstenaar Gwendolyn Lootens je uit om deel te nemen aan een interactieve experience aan en rond de zee. Via een spel van lijnen, kleurvlakken, vormen en handelingen ga je in dialoog met de zee, het strand, de wind en het licht dat Ensor zo aantrok. Alles wordt vastgelegd en is te zien in een videotentoonstelling op de zeedijk. Te zien van 3 t.e.m. 9 augustus.

Meer info

Inspired by light

Donderdag tot en met zondag van 10u00 - 20u00.

De laatste doet het licht aan! Leer het boeiende levensverhaal van Ensor kennen tijdens een unieke, meeslepende lichtshow in de Dominicanenkerk. Tijdens het spektakel nemen we je mee door het leven van Ensor, ga je op reis door zijn creatieve geest en komen zijn meesterwerken op een unieke en meeslepende manier tot leven. Stap letterlijk in de kunst van Ensor, een magisch moment voor jong en oud.

Meer info

Ensor staat op straat!

Europa’s grootste street art festival The Crystal Ship trok eveneens de Ensorkaart. De kunstenaars trokken de Oostendse straten in, spuitbussen in de hand, thema ‘Carnival of Life’ in het hoofd. Zo zien we portretten opduiken van Ensor, maar ook werken die leentjebuur speelden in het uitgebreide stijlenpalet van onze James. De Brusselse artiest Jaune schilderde zelfs meer dan dertig nieuwe werken. Hij maakte een interpretatie van Ensors werk en voegde een eigentijdse twist toe aan de klassieke scènes uit De Baden van Oostende.

Je kan de routes volgen via de Ostend City Walks app of via de plannetjes af te halen bij Toerisme Oostende.

Meer info