Hoe doe je dat, theater maken van een schilder? 75 jaar na de dood van James Ensor brengt acteur Dries Vanhegen hem weer tot leven in een indrukwekkende solo, met live muziek van Serge Feys. Ensor est un fou is geen klassieke biografie of documentaire. Wel een heel eigen kunstzinnige kijk en ode aan een kunstenaar, met zijn vele schilderijen aan zijn draadjes uit de lucht. Het is alsof Vanhegen in tekst, spel, muziek en enscenering een ideale tegenspeler heeft gevonden van Ensors schilderen: met grove klodders en toch uiterst verfijnd, tegelijk kritisch en levenslustig.

Ook van beide performers op scène gaat een gigantische energie uit. Met een muzikant als Serge Feys (ex-TC Matic) op de planken blijkt het van Ensor naar Arno maar een kleine stap. Zijn vaak heftige rockmuziek duel­leert eigenzinnig met de rest van de voorstelling en ademt Oostende in elke vezel.

Alles drijft op Vanhegens virtu­oze tekst met zijn wisselende pul­ses van Nederlands, Frans en Oostends. Het lijkt soms bijna spoken word. Speels en rijmend, vaak allitererend en associatief: de tekst wordt een muzikale trip op zich. Grotesk, satirisch en met een scheel oog op de wereld als Ensor zelf. Tussen de lijnen steken intussen grote vragen de kop op. Hoe staat een kunstenaar in de maatschappij? Wat is tegen de tijd ingaan? Zonder ooit naar ergens een geschiedenisles te worden, krijg je een mooi tijdsdocument over de decennia rond 1900, met onder meer een dwarse kijk op het koloniale denken en hoe de kolonie de schilderkunst heeft beïnvloed.

De ontdekking van deze selectie, vindt onze jury. Deze beide heren – met elk evenveel ambacht in hun rugzak als jaren op de teller én opzwepende rock’n roll in hun lijf – blijken een weldaad voor het theater. Weinig producties kunnen ook 14-15 jarigen zo meepakken. Ensor is zot is zot!

Rapport van de Jury van het Theaterfestival

Ensor is zot/Ensor est un fou op Theater aan Zee

Wie is Ensor? Hij doolt door het theater en gaat op zoek naar zijn maker. Hij spreekt wartaal. Hij wil weten wie hij is. Is hij oude adel, vergane glorie, of gewoon niemand?

De onstuimige kunstenaar volgt zij eigen weg, door niemand begrepen, wars van alle toegevingen. Om te eindigen als baron, als trofee. Achter het masker zit een man die zichzelf niet begrijpt.

Ensor est un fou is geen vertelling, geen biografie, geen documentaire. Het is een kunstwerk, een eerbetoon aan de Belgische grootmeester tijdens het Ensorjaar. Oostendenaar Dries Vanhegen schrijft, vertaalt, hertaalt en speelt Ensor, die exact 75 jaar geleden overleed. Oostendenaar Serge Feys componeert de muziek die live wordt uitgevoerd door een band met drummer Bert Huysentruyt (o.a. Gorki) en gitarist Roeland Vandemoortele (o.a. Too Tangled, Eva De Roovere).

Ensor is zot/Ensor est un fou op Theater aan Zee

Zaterdag 10 augustus om 20.00 uur.

Koop tickets