Locatie
Kursaal Oostende - Monacoplein , 8400 Oostende
Prijs

Tarieven individuele tickets

Golden seat: €55

1e categorie: €45

2de categorie: €40

3de categorie: €35

Tarieven abonnement voor de reeks van drie concerten

Golden seat: €129

1e categorie: €109

2de categorie: €99

3de categorie: €89

Ensor & Friends

La Mer: een eindeloze inspiratiebron voor artiesten van Claude Debussy tot Charles Trenet. En dat hoeft heus niet de Côte d’Azur of de Mediterrane kusten te zijn. Aan het eind van de 19de eeuw was Oostende de belangrijkste badstad van Europa. Een plek waar je kon genieten van zon, zee en strand. Waar werd geparadeerd tussen de beau monde. Waar je tegelijk kon luisteren en gezien worden op de befaamde concerten en recitals in het Kursaal. Daar stonden toen de allergrootste dirigenten en componisten op de bok en kwamen de grootste sterren uit de klassieke muziek op bezoek… en in het trouwe publiek zat ene James Sidney Edouard Ensor. De eigenzinnige kunstschilder was een trouwe gast in het Théâtre Royale d’Ostende.

Drie dagen lang wekken we de glorieperiode van weleer weer tot leven, met de rasechte Oostendenaar als gids en uithangbord. Een heel jaar lang staat er heel wat te gebeuren: Kurt Van Eeghem lanceert een nieuw boek over de periode, er staan fijne muziekmomenten gepland in de Ensorkerk en Casco Phil wordt voor heel eventjes het fameuze Kursaalorkest. In drie concerten zoomen we in op evenveel aspecten van deze wonderjaren.

James Ensor was niet alleen kunstschilder, hij componeerde op een erg intuïtieve manier ook muziek. Noten lezen kon hij niet, maar met de hulp van zijn vriend en Kursaal-directeur Léon Rinskopf kregen de ideeën toch vorm, en werden ze uitgevoerd in Oostende. Op de derde dag van het festival staan deze creaties centraal, gecombineerd met inspiratie in de omgekeerde weg: de Ensorsuite van Flor Alpaert, die hij schreef op basis van de doeken van de kunstenaar.

Programma


Léon Rinskopf – Marche Triomphale
Jan Blockx – Vlaamse Dansen
Henri Vieuxtemps – Concerto pour Violon nr. 5 in A major, Op. 37
I. Allegro non troppo
II. Adagio
III. Allegro con fuoco
James Ensor – Suite van ‘La Gamme d’Amour’
1. Flirt des marionettes (1907)
2. Lento and Andante or Complainte et Berceuse
3. Gamme d’amour (false)
4. Marche funèbre
5. Enlacements (1905)
6. Pour une orgue de Barbarie (1911)
Camille Saint-Saens – Introduction et Rondo Capriccioso Op. 28 R.188

Ontdek meer van Casco Phil

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en mis niet van het Ensorjaar! Blijf als eerste op de hoogte van alle nieuwtjes en activiteiten.