In het weekend van 16 december vinden er heel wat activiteiten plaats naar aanleiding van de start van Ensor 2024. Het hart van het openingsweekend klopt in twee tentoonstellingen. Mu.ZEE geeft het startschot met de primeur van 'Rose, Rose, Rose à mes yeux!, de expo is de allereerste die uitsluitend op de stillevens van Ensor focust.

Daarnaast opent Fort Napoleon de kindvriendelijke doe-expo Grote Kunst voor Kleine Kenners’. Jong en oud kunnen zich uitleven in een interactieve zoektocht die hen helpt om op een creatieve manier James Ensor beter te begrijpen.

Naar aanleiding van het 75-jarig overlijden van Ensor verschenen twee boeken, die worden voorgesteld in boekhandel Corman Oostende: ‘Onze James, de vrouwen van Ensor’, een graphic novel door Jan Bultheel en ‘Oostende in de Belle Epoque, het zwierige tijdperk van James Ensor’ door Kurt Van Eeghem.

James Ensor was niet alleen kunstschilder, hij componeerde op een erg intuïtieve manier ook muziek. De negentiende eeuwse sfeer van Oostende komt tot leven met Casco Phil en het openingsconcert 'Ensor & Friends' in Kursaal Oostende.

Binnenkort kunnen bezoekers op het Stationsplein 'Het Masker van Ensor' aanschouwen, het kunstwerk van Maxime Van Besien en Passion4Wood is maar liefst vier meter hoog en het eerste in België volledig opgetrokken uit natuurlijke materialen.