Locatie
Filmfestival Oostende - De Grote Post ,

Vijfenzeventig jaar geleden stierf met James Ensor een van de meest intrigerende, getalenteerde en eigenzinnige kunstenaars die ons land ooit gekend heeft. In deze documentaire neemt Oostendenaar Sam Louwyck ons op sleeptouw door zijn geboortestad. Samen met experts en kunstenaars als Xavier Tricot, Herwig Todts, Kati Heck en Fred Bervoets gaat hij op zoek naar de motieven van James Baron Ensor.

Wie was die mysterieuze figuur met zijn lange witte baard en zwarte overjas die niemand echt goed leek te kennen? De moeilijke jaren aan de kunstacademie, het rariteitenkabinet van zijn moeder in de Vlaanderenstraat, het drama van zijn vader, zijn liefde voor het licht van Oostende: de combinatie van deze puzzelstukjes zorgden ervoor dat Ensor kon evolueren tot de belangrijkste Belgische Moderne Schilder. Ook de wereldberoemde kunstenaar en bewonderaar Paul McCarthy probeert de Oostendse Meester te doorgronden terwijl hij oog in oog staat met ‘De Intrede van Christus in Brussel in 1989’ in het J. Paul Getty Museum in Los Angeles. Zo grotesk en extreem zijn kunst kon zijn, zo boeiend is het verhaal van de man achter het masker.

Geregisseerd door Maarten Vandeursen & Pieter Verbiest.

Herbekijk de documentaire

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en mis niet van het Ensorjaar! Blijf als eerste op de hoogte van alle nieuwtjes en activiteiten.