Locatie
Onze-Lieve-Vrouw-ter-Duinenkerk - Dorpsstraat , 8400 Oostende
Prijs

Standaard tarief: €5

Eén van dé toppers van Ensor 2024 in Oostende was de creatie van het stuk ‘Ensor is zot/Ensor est fou’. Het bleek meteen een schot in de roos. Het publiek was buitengewoon opgetogen, Theater aan Zee maakte er haar slotvoorstelling van, in het Kursaal en het stuk kwam helemaal out of the blue in de selectie van het Theaterfestioval, als één van de beste stukken van 2024. We kunnen volstaan met een kleine selectie uit het juryrapport:

75 jaar na de dood van James Ensor brengt acteur Dries Vanhegen hem weer tot leven in een indrukwekkende solo, met live muziek van Serge Feys. Ensor est un fou is geen klassieke biografie of documentaire. Het is alsof Vanhegen in tekst, spel, muziek en enscenering een theatrale tegenhanger heeft gevonden van Ensors schilderen: met grove klodders en toch uiterst verfijnd, tegelijk kritisch en levenslustig.

Ook van beide performers op scène gaat een gigantische energie uit. Met een muzikant als Serge Feys (ex-TCMatic) op de planken blijkt het van Ensor naar Arno maar een kleine stap. Zijn vaak heftige rockmuziek duelleert eigenzinnig met de rest van de voorstelling en ademt Oostende in elke vezel.

Alles drijft op Vanhegens virtuoze tekst met zijn wisselende puls van Nederlands, Frans en Oostends.

De ontdekking van deze selectie, vindt onze jury. Ensor is zot is zot!

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en mis niet van het Ensorjaar! Blijf als eerste op de hoogte van alle nieuwtjes en activiteiten.