Ensorpralines door Olivier Willems

Ensor genoot van kleine lekkernijen. Ter ere van de kunstenaar creëerde Olivier Willems drie pralines, elk in de vorm van een Ensor-masker en doordrenkt met smaken die een ode brengen aan Ensor en de zee. Het aanbod bestaat uit een praline met een zanderige hazelnoot praliné met grof zeezout die verwijst naar de schelpenwinkel van Ensor. Daarnaast kan er gesmuld worden van een praline met thee of koffie caramel die verwijst naar de Engelse roots van Ensor. Tot slot bevat de collectie een praline met een smokey ganache (een vulling op basis van een rokerige chocolade smaak) die verwijst naar de mist boven de zee en zijn thuisbasis Oostende.

Olivier Willems

Alfons Pieterslaan 120 & Vuurtorendok-Zuid 5

www.olivierwillems.be

Ensoriaanse ontbijtmand door Bakkerij Decock

De klassieke ontbijtmand van Bakkerij Decock krijgt een make-over ter gelegenheid van het Ensorjaar. Croissants geïnspireerd op het kleurenpallet van de Belgische grootmeester Ensor bijvoorbeeld. Maar ook de houten ontbijtkistjes, vakkundig vervaardigd door Duinhelm en de Oesterbank, worden echte collector’s items. Een collectief van o.a. kunstenaars, scholen en Duinhelm geeft elk kistje een unieke look, een naam en een nummer. Kunst uit de keuken in kunst uit het collectief. De gebruikelijke waarborg vervalt en wordt in Oostendse kunstprojecten geïnvesteerd.

Bakkerij Decock

Langestraat 60

www.bakkerijdecock.be

'Il Preferito del pittore'

Ensorito ligt vlakbij de laatste rustplaats van James Ensor, dus uiteraard stappen ze mee in het Ensorjaar. Ze vroegen Oostends kunstenaar Mieke Drossaert om een werk te maken, geïnspireerd door Ensor, om in een bord te kunnen verwerken. Het werd ‘Il preterito del pittore’ genoemd, naar het werk ‘De Baden van Oostende’. Liefhebbers krijgen het porseleinen bord met het werk van Mieke, inclusief het Ensor label, krijgen na hun restaurantbezoek het bord met kunstwerk mee naar huis.

Ensorito
Trattoria Ensorito

Restaurant Ensorito - Dorpsstraat 103

Te koop in de museashop van Mu.ZEE - Romestraat 11

Brillen accessoires door B&M Optiek

B&M optiek is al jaar en dag een vaste waarde op het Sint-Petrus- en-Paulusplein met mooie, eigentijdse en eigenwijze monturen. Luc Mangodt en zijn team zetten volop in op beleving: je vindt er naast de optiek ook een Wine Bar en Art Gallery.

Tijdens het komende jaar krijgen klanten bij de aankoop van een bril een beetje Ensor mee naar huis. B&M Optiek ontwierp speciaal voor het Ensorjaar een Ensor brillendoosje, etui en brillendoekje.

B&M Optiek

Sint-Petrus- en -Paulusplein 6

www.benmoptiek.be

Masks by Walter Ego

Walter Ego ontwierp voor het Ensorjaar een thematische juwelenreeks geïnspireerd op de maskers uit de schilderijen van James Ensor.

De zilveren juwelen zijn van Sterling Silver – 925/1000 en uitgevoerd in een genummerde versie ‘limited edition - 100 % handmade in Oostende’.

Walter Ego

De juwelen zijn te koop op volgende locaties:

  • Het James Ensorhuis - Vlaanderenstraat 27
  • Juwelier Arnold - Marktstraat 26, Oudenburg
  • B&M Optiek - Sint-Petrus- en -Paulusplein 6

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en mis niet van het Ensorjaar! Blijf als eerste op de hoogte van alle nieuwtjes en activiteiten.